Uit Bitbybit Information Systems
Versie door Bas (Overleg | bijdragen) op 6 feb 2018 om 16:26 (1 versie geïmporteerd)

Ga naar: navigatie, zoeken
Top
Vorige

Dienstrooster

Voorbereiding

Ter voorbereiding moeten bepaalde instellingen in orde zijn.

 1. Selecteer de "Mijn selectie"-tab en een onderdeel-tab. Als voorbeeld is in de figuur de onderdeel-tab ActiviteitEen bezigheid die geroosterd kan worden. Voorbeelden: les, reparatie, spreekuur. geselecteerd.
 2. Vink de middelenAlgemene benaming voor iets wat geroosterd kan worden. Dit kan een ding (bijv. een ruimte of apparaat) of een persoon (bijv. een medewerker) zijn. aan die u in het overzicht wilt zien, bijvoorbeeld de activiteitenEen bezigheid die geroosterd kan worden. Voorbeelden: les, reparatie, spreekuur. Overleg en Slag.
 3. Stel de juiste datum in.
 4. Stel de juiste Weergaveopties in.
 5. Stel de juiste Filter boekingen in.
 6. Stel de juiste dagen in.
 7. Stel de juiste weken in.

  811nlWebberDienstenoverzicht.png

 8. Klik op de Dienstenoverzicht-knop en het overzicht-scherm verschijnt.

  87nlWebberDienstenoverzicht2.png

  In het overzicht ziet u de activiteitenEen bezigheid die geroosterd kan worden. Voorbeelden: les, reparatie, spreekuur. die u geselecteerd hebt en geboekt zijn op een van de getoonde dagen.
  U ziet de roosters per activiteitEen bezigheid die geroosterd kan worden. Voorbeelden: les, reparatie, spreekuur. onder elkaar weergegeven.
  In de figuur ziet u twee ploegendiensten: dagdeel1-dienst (lichter) en dagdeel2-dienst (donkerder).
  In de figuur ziet u dat de boekingEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen. "Riddersoverleg" op dinsdag is en valt op dagdeel2.
  In de figuur ziet u dat de boekingEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen. "Overleg over het lot van de Ring" plaatsvindt in Rivendel op maandag en beide dagdelen spant.
  In de figuur ziet u dat de boekingEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen. "Slag om Rohan" plaatsvindt op dinsdag en op dagdeel2 valt.

  87nlWebberDienstenoverzicht3.png

Warning Let op: BoekingenEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen. die alleen een deel van een dienstperiode spannen, verschijnen altijd als een boekingEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen. over de hele dienstperiode.

Warning Tip: Wilt u alsnog de exacte aanvangs- en eindtijd van de boekinging weten, zorg dan dat het veld 'Kalender weergave tijd' in Weergaveopties aangevinkt is.

Warning Tip: Als u niet alle informatie van een boekingEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen. kunt zien, dan kunt u de aanwijzer op de boekingEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen. plaatsen en dan verschijnt er een popup met deze informatie.

Vorige week, Volgende week en Huidige week

M.b.v. deze knoppen kunt u het roosteroverzicht van de vorige (linkerknop), volgende (rechterknop) of huidige (middelste knop) week bekijken.

87nlWebberDienstenoverzicht4.png

Warning Tip: Soms moet u even wachten totdat de roosters in het overzicht verschijnen.

Vorige dag, Volgende dag en Huidige dag

M.b.v. deze knoppen kunt u het roosteroverzicht van de vorige (linkerknop), volgende (rechterknop) of huidige (middelste knop) dag bekijken.

87nlWebberDienstoverzicht4a.png

Warning Tip: Soms moet u even wachten totdat de roosters in het overzicht verschijnen.

Ga naar datum

M.b.v. deze knop kunt u naar een datum naar keuze springen in het roosteroverzicht.
811nlWebberDienstoverzicht4b.png
Klik op het datum veld om direct een andere datum in te voeren of ...
Klik op de rechte knop om een kalender te openen.
811nlWebberDienstoverzicht4c.png

Inschrijven en uitschrijven

U kunt zich inschrijven voor bepaalde boekingenEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen..
Warning Tip: U weet dat u zich voor een boekingEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen. kunt inschrijven door de muis-cursor in de roosterweergave op de gewenste boekingEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen. te plaatsen.
Als zich u mag inschrijven en er nog voldoende plaats is, verschijnt er een ballon met de tekst 'schrijf mij in'.
U kunt zich uitschrijven als er een ballon verschijnt met de tekst 'schrijf mij uit'.
In deze figuur ziet u dat de optie 'Schrijf mij in' verschijnt boven boekingEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen. 'Bezoek'.

850

Overzicht van meerdere soorten middelenAlgemene benaming voor iets wat geroosterd kan worden. Dit kan een ding (bijv. een ruimte of apparaat) of een persoon (bijv. een medewerker) zijn.

U kunt meerdere soorten middelenAlgemene benaming voor iets wat geroosterd kan worden. Dit kan een ding (bijv. een ruimte of apparaat) of een persoon (bijv. een medewerker) zijn. in een Dienstenoverzicht zien. In de figuur zijn de ActiviteitenEen bezigheid die geroosterd kan worden. Voorbeelden: les, reparatie, spreekuur. Overleg en Slag en de MedewerkersEen persoon die een dienst verleent bij een geroosterde activiteit. Voorbeelden: docent, arts, chaffeur. Frodo en Gandalf geselecteerd.

87nlWebberDienstenoverzicht5.png

Warning Tip: U kunt dit bereiken door de middelenAlgemene benaming voor iets wat geroosterd kan worden. Dit kan een ding (bijv. een ruimte of apparaat) of een persoon (bijv. een medewerker) zijn. die u wilt zien in meerdere middelAlgemene benaming voor iets wat geroosterd kan worden. Dit kan een ding (bijv. een ruimte of apparaat) of een persoon (bijv. een medewerker) zijn. onderdeeltabs van tab "Mijn selectie" aan te vinken.

HTML afdruk

Klik op de HTML knop om een overzicht in html-formaat uit te printen.

811nlWebberDienstenoverzicht6.png

Vervolgens opent de browser een standaardvenster waarmee u het overzicht kunt printen.

87nlWebberDienstenoverzichtHTML.png

Warning Tip: De manier waarop dit precies gebeurt hangt af van de soort browser en van de browserinstellingen van uw computer.
Warning Tip: Het HTML overzicht toont alle door u geselecteerde weergaveopties. Wilt u een kortere roosterafdruk dan kunt u het aantal weergaveopties beperken.
Warning Tip: Meestal krijgt u m.b.v. de PDF-knop een hogere kwaliteit roosterafdruk.

PDF afdruk

Klik op de "PDF"-knop om een overzicht in PDF formaat uit te printen.

811nlWebberDienstenoverzicht6.png

Vervolgens opent de browser een venster waarin u het overzicht kunt printen of opslaan.

811nlWebberDienstenoverzichtPDF.png

Warning Tip: De manier waarop dit precies gebeurt hangt af van de soort browser en van de browserinstellingen van uw computer.

Meer opties

De "Meer opties"-knop opent een scherm met 3 onderdelen.

 • Weergaveopties: hiermee kunt u aangeven welke items u in een boekingEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen. wilt zien.
 • Filter boekingenEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen.: hiermee kunt u instellen welke soort boekingenEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen. u wilt zien in uw roosterweergave.
 • Exporteer overzicht: hiermee kunt u het roosteroverzicht exporteren en "feeds" en roosteroverzichtlinks maken.

811nlWebberDienstenoverzicht6.png

811nlWebberDienstenoverzichtMeeropties2.png

Met de "Verberg opties"-knop kunt u deze onderelen weer verbergen.

Weergaveopties

In Weergaveopties wordt uitgelegd hoe u kunt instellen welke gegevens u wilt zien in uw roosterweergave.
U kunt dit ook direct in het overzicht doen m.b.v. een bepaalde gegeven aan of uit te vinken.

In de figuur rechtsboven ziet u welke soort gegevens u kunt aan- of uitvinken.

93WebberDienstenoverzichtMeeroptiesWeergaveopties1.png

Bijzondere weergaveopties

De betekenis van de meeste weergaveopties is duidelijk maar er zijn wel enkele uitzonderingen.
Meer uitleg vindt u in Bijzondere_weergaveopties.
ConflictEen probleem in het rooster dat opgelost moet worden. Voorbeeld: een medewerker die op hetzelfde moment in twee verschillende ruimten moet zijn. codes
indien de boekingEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen. is met een conflictEen probleem in het rooster dat opgelost moet worden. Voorbeeld: een medewerker die op hetzelfde moment in twee verschillende ruimten moet zijn. geboekt dan laat dit veld de soort en aantal conficten zien.
 • R - ruimteEen fysieke locatie waar een geroosterde activiteit plaatsvindt. Voorbeelden: collegezaal, spreekkamer. conflictEen probleem in het rooster dat opgelost moet worden. Voorbeeld: een medewerker die op hetzelfde moment in twee verschillende ruimten moet zijn.
 • A - apparaatEen hulpmiddel bij een geroosterde activiteit. Voorbeelden: beamer, oplegger. conflictEen probleem in het rooster dat opgelost moet worden. Voorbeeld: een medewerker die op hetzelfde moment in twee verschillende ruimten moet zijn.
 • F - functie conflictEen probleem in het rooster dat opgelost moet worden. Voorbeeld: een medewerker die op hetzelfde moment in twee verschillende ruimten moet zijn.
 • G - groeps conflictEen probleem in het rooster dat opgelost moet worden. Voorbeeld: een medewerker die op hetzelfde moment in twee verschillende ruimten moet zijn.
 • V - vakantie conflictEen probleem in het rooster dat opgelost moet worden. Voorbeeld: een medewerker die op hetzelfde moment in twee verschillende ruimten moet zijn.
Bijvoorbeeld: "RRRFF" betekent dat er 3 ruimteEen fysieke locatie waar een geroosterde activiteit plaatsvindt. Voorbeelden: collegezaal, spreekkamer. conflictenEen probleem in het rooster dat opgelost moet worden. Voorbeeld: een medewerker die op hetzelfde moment in twee verschillende ruimten moet zijn. en 2 functie conflictenEen probleem in het rooster dat opgelost moet worden. Voorbeeld: een medewerker die op hetzelfde moment in twee verschillende ruimten moet zijn. zijn ontstaan.
Warning Tip: In het algemeen wordt dit veld alleen getoond voor personen met boekersrechten.
Meer uitleg vindt u in Conflict codes.
Icoon status en soort boekingEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen.
Een status icoon verschijnt rechtsboven in de boekingEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen..
Deze icoon heeft de vorm van een circle en de kleur duidt de status van de boekingEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen. aan.
 • groen - status: geboekt, soort: nomale boekingEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen.
 • zwart - status: geannuleerd, soort: normale of niet beschikbaar
 • licht grijs - status: genegeerd, soort: normale or niet beschikbaar
 • paars - status geboekt, soort: niet beschikbaar
 • rood - status geboekt, soort: normale or niet beschikbaar, conflicterend in: ruimteEen fysieke locatie waar een geroosterde activiteit plaatsvindt. Voorbeelden: collegezaal, spreekkamer. en/of medewerkerEen persoon die een dienst verleent bij een geroosterde activiteit. Voorbeelden: docent, arts, chaffeur. en/of apparaatEen hulpmiddel bij een geroosterde activiteit. Voorbeelden: beamer, oplegger. en/of groepEen verzameling personen (medewerkers of consumenten). en/of vakantie
Warning Tip: plaats de muis boven de icoon en een tooltip zal verschijnen.
Meer uitleg vindt u in Icoon status en soort boeking.
Gewijzigde boekingsicoon
Een gewijzigde-boekingEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen. icoon verschijnt rechtsboven in de boekingEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen..
Deze icoon heeft de vorm van een geel driehoek.
Warning Tip: plaats de muis boven de icoon en een tooltip zal verschijnen met de text: "Recent gewijzigd"
Meer uitleg vindt u in Gewijzigde boekingsicoon.

Filter boekingenEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen.

U kunt instellen welke soort boekingenEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen. u wilt zien in uw roosterweergave.
In Filter boekingen wordt uitgelegd hoe u kunt instellen welke soort boekingenEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen. u wilt zien in uw roosterweergave.
In de figuur rechtsboven zijn de filters "Toon geroosterde normale boekingenEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen." en "Toon geannuleerde boekingenEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen." aangevinkt.
In dit geval worden zowel geroosterde als geannuleerde boekingenEen roostering van een of meer middelen op een of meerdere tijdstippen. getoond.

93nlWebberDienstenoverzichtToonoptiesFilterBoekingen.png

Exporteer overzicht

U kunt onderstaande 2 knoppen gebruiken om een link naar het overzicht of het overzicht zelf exporteren naar een programmaEen manier om activiteiten in te delen: iedere activiteit hoort bij een deelprogramma en dit deelprogramma hoort bij een programma. in diverse formaten:

 • Maak iCal link: een link of export in iCal-formaat, bijvoorbeeld voor Outlook of Google Calendar.
 • Maak overzicht link: een link naar dit Dienstenoverzicht maken.

811nlWebberDienstenoverzichtExporteerKalender.png

Meer informatie vindt u in Exporteer weergave.

Warning Tip: Kijk hier ook naar Maak indexbestand en categorie.

Volgende

Onderdeel van WebViewHet gedeelte van de Webber waarmee men roosters kan bekijken.